Controle loslaten – hoe doe je dat?
Word je af en toe moe van je eigen controledwang? Zou je je prettiger voelen als je dat los kon laten? Waarom lukt je dat dan niet? En hoe kun je nu meer ontspannen en je minder zorgen maken?
Iedereen wil controle
De behoefte aan controle is fundamenteel. Iedereen heeft er last van. Zonder controle zou je alles aan toeval overlaten en heb je geen flauw idee wat er gaat gebeuren. Het is dus normaal om invloed te willen uitoefenen op je leven en op de omstandigheden.
Als het uit de hand loopt
Toch kan de behoefte aan controle uit de hand lopen en verlammend werken. Het kan je heel veel energie kosten. Je raakt dan gefrustreerd als dingen niet lopen zoals je wilt en bent constant aan het vechten om grip te krijgen op de situatie. Dan wordt die behoefte aan controle ongezond.
Je kunt veel dingen in je leven controleren: jezelf, je financiën, je doelen, je acties en ook je gedachten. Het wordt pas frustrerend als je probeert controle te houden op iets dat buiten je macht ligt.
Je kunt niet veranderen waar je geen controle op hebt
Over sommige dingen heb je gewoon geen controle. Je kunt het weer niet beïnvloeden. Je kunt de economie niet verbeteren. Je kunt andere mensen niet veranderen. Toeval laat zich ook niet controleren.
Herken je dit?
- Je partner doet niet wat je wilt, hoe vaak je hem of haar ook corrigeert.
- Je maakt je zorgen over de toekomst.
- Je probeert invloed uit te oefenen op een situatie waar je weinig grip op hebt – tevergeefs.
- Je denkt vaak: “Als dit maar anders zou zijn…”
Hiermee probeer je iets te controleren wat niet te controleren valt.
Laat je zorgen los
Het eerste inzicht om de controle los te laten is: “Laat de dingen die je niet kunt beïnvloeden gewoon gebeuren.”
Voor echte controlefreaks is dat heel moeilijk. Maar het is wel de realiteit. Het probleem zit ook niet in het feit dat die dingen gebeuren. Het probleem zit in het feit dat jij ertegen vecht. Dat je je er zorgen over maakt.
Ga aan de slag
Zorgen maken is een negatief doel stellen: Je bent bang dat de situatie, die je vreest, werkelijkheid wordt. Door je zorgen te maken denk je meer controle te krijgen. Dat is een misverstand. Je hebt alleen controle over de situatie als je er wat aan doet. Eraan denken is niet genoeg.
Neem actie op het gebied dat je wel kunt controleren. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over een presentatie die je moet geven – bereid je dan voor. Hierdoor krijg je meer controle. Doe wat je kunt doen. Actie geeft vertrouwen en vertrouwen maakt controle overbodig.
Werk aan je zelfvertrouwen
Uiteindelijk komt de behoefte aan controle voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je zou weten dat je alles aankunt wat op je pad komt, waarom zou je dan nog iets willen controleren?
Zelfvertrouwen is geloof in eigen kunnen en het vertrouwen dat je de juiste beslissingen neemt. Dit kun je leren. Net zoals een taal. Ook al spreek je slecht Engels, met wat oefening kun je het verbeteren.
Je hoeft niet perfect te zijn
Vergelijk jij jezelf met een ideaalbeeld? Een superman of supervrouw? Laat het los. Wat is er mis mee om gewoon jezelf te zijn? Desnoods alleen maar oké te zijn? Accepteer jezelf zoals je bent.
Elke vergelijking is zinloos. Vergelijken doe je zolang je niet weet wie je echt bent: uniek en daarom niet te vergelijken met wie dan ook.
Laat anderen zichzelf zijn
Gun anderen hun eigen mening en beslissingen. Probeer ze niet te controleren, dat werk vaak averechts. De kans dat ze afstand van je nemen wordt daardoor groter. Natuurlijk zou het fijn zijn als anderen doen wat wij willen. Maar dat betekent dat ze niet meer doen wat zij willen. Wat zou jij dan kiezen als je in hun schoenen stond?
Oefen elke dag een beetje
Controle loslaten is eng. Dus het is slim het in kleine stappen te doen. Maak elke dag ruimte voor iets spontaans. Bereid je eens een keertje niet voor. Laat de boel eens de boel. Zo leer je langzaam te vertrouwen op je eigen vermogen om met nieuwe situaties om te gaan. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en maak je ruimte voor spontaniteit.
www.vind-jezelf.nl